Инж. Веселин Нинов пред Нова телевизия: За напредъка на обществото можем да съдим по числеността на дивечовите запаси

Опасни ли са животните в дивата природа? Можем ли да съжителстваме с тях, така че да запазим биологичното разнообразие? Тези въпроси намериха отговор в предаването „Събуди се“, който бе излъчен тази неделя – 14 май, от 7,48ч.

„Отношението на хората към животните е много важно, не случайно една индианска поговорка казва, че всичко, което се случва на животните, някой ден ще се случи и на хората. Така, че грижите за животните, особено в днешно време, когато всичко е урбанизирано и когато е в ръцете на човека, са основни и са решаващи за това каква численост ще има популацията на даден вид дивеч“, това заяви директорът на Северозападно държавно предприятие – Враца, в интервюто на Румяна Попова. Поводът е увеличението на едрия дивеч, установен при пролетната таксация в предприятието.

За преброяването на повече животни тази пролет инж. Нинов коментира, че увеличението на запасите на дивеча в Северозапада, е средно около 10%. Толкова са се увеличили елените лопатар и чакалите, показва статистиката от таксацията. По думите му през последните две-три години има тенденция за повишаване числеността на мечката, която се считаше за рядък вид в Северозапада. Тя се среща в по-високите планински райони на територията на предприятието, където са изградени хранилки за подхранване на дивеча. А за вълка коментарът му е, че той има санитарна роля, когато е в нормална численост.

Дали можем да срещнем мечка, разхождайки се в природата? На този въпрос инж. Стоян Джевелеков, експерт по ловната дейност в СЗДП, отговаря не еднозначно – дивите животни избягват  срещите с хората. „А ако се случат с елен – всеки човек би оценил красотата на това животно“. Според него разнообразието на дивите животни трябва да се поддържа и ако се получи голям дисбаланс в природата – това неименуемо ще се отрази и на нас хората. 

 


 

Повече по темата: