Над 5 хиляди екземпляра балканска пъстърва са разселени в река Осъм (Троянско) през 2022г.

Около 30 хиляди екземпляра достигна броят на речната риба от вида балканска пъстърва, разселена от Държавно горско стопанство-Троян. Числеността и непрекъснато се увеличава, особено след седмото поред зарибяване през  юни 2022г с над 5 500 броя. По традиция  рибата се закупува от ,,Тошков чарк“ – Родопите.

Рибките се пускат в горните течения на планинските потоци на територията, стопанисвана от ДГС Троян. „Правим всичко това с цел подпомагане на развитието на вида, удовлетворяване на риболовците и туристите, гости на нашия край. Този вид е най-подходящ за нашите реки, а до преди четири години беше на изчезване. Радва ни фактът, че доста любители на риболова се похвалиха със слука в периметъра на града“, сподели инж. Станислава Багарова.

Доказателство за успеха са наградените ученици от директора на Държавно горско стопанство – Троян, Mилко Станчев, който връчи награди на трима ученика за улов и пускане на трофейни екземпляри балканска пъстърва. Младите риболовци, получили похвала от горските служители, са Ивайло Христов – (уловил и пуснал 52 сантиметрова балканска пъстърва), Даниел Стоянов – (с улов на 50см пъстърва ) и Михаел Илиев ( с улов на 38 см. пъстърва). Благодарение на усилията на горското стопанство балканската пъстърва вече се саморазвъжда и в река Осъм.

От стопанството в Троян напомнят още на любителите риболовци, че за постигане на добри резултати, е необходимо стриктно спазване на законовите забрани! От 1 октомври до 31 януари е забранен риболовът на  речната (балканска) пъстърва! При случаен улов на балканка, трябва рибата да се върне във водата моментално. Откриването на сезона за риболов на пъстърва е на първи февруари. Важно е да знаем, че пъстървата е разрешена за риболов само през почивните дни. В не почивните дни и след забраната, всички уловени пъстървови риби се връщат незабавно във водата.