Разселени бяха 650 фазана от ЛРС-Враца

Нови 650 фазана на 270-дневна възраст разселиха в ловностопанския район на Ловно-рибарско сдружение -Враца от началото на седмицата. Това е първото за годината разселване, съобщи ръководителят на сдружението Стоян Стоянов. Те ще бъдат пуснати в дивата природа от дружинките, които са 34 на брой, в селищната система на Враца и Криводол. От Държавно горско стопанство -Враца са издали необходимите документи. Издадено е и разрешение от ветеринарен лекар, че птиците са здрави. Те носят белезите на монголски фазан.

Предвидено е по план да бъде извършено още два пъти разселване на този вид пернат дивеч през тази година. През месец юни новите си местообитания ще намерят още 850 фазана от основното стадо, а през есента от сдружението ще разселят други 850 млади фазана на 90-дневна възраст.

Пернатите са доглеждани във фазанарията на ЛРС-Враца, която се намира в м. „Дъбника” и е с площ от 3 дка. Според Стоянов фазанът, като популация е в много добро състояние, но не така стоят нещата обаче при яребицата и пъдпъдъкът, на които популацията в района е драстично намаляла.